Hasznos tanácsok a méretekről

Mindent megteszünk azért, hogy a ruháknál feltüntetett adatok és méretrajzaink alapján pontosan ki tudd választani a neked legmegfelelőbb méretet. Most összeszedtünk még néhány hasznos információt és tanácsot, amit érdemes a vásárlás előtt megfontolni, hogy biztosan ne érjen csalódás. Te is tapasztaltad már, hogy a megszokott méreted helyett…

az egyik márka esetén eggyel nagyobb kell, egy másikból pedig akár az eggyel kisebb is passzol rád. Így ha üzletben vásárolsz, ott sem hagyatkozhatsz a konfekcióméretre csak a próbálás során dől el, melyiket viszed haza. Számtalan előnye mellett a webáruház talán egyetlen hátránya, hogy itt nincs próbafülke, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne kiválasztani a tökéletes ruhadarabot, csak oda kell figyelni pár dologra.

Miért ne a címke alapján dönts?

Egész egyszerűen: mert ahány márka és ahány gyártó, annyi méretezés. Több helyen is olvashatunk arról a tényről, hogy például a brit üzletek a női hiúság miatt – egy kis pszichológiára alapozva – bizony trükköznek a ruhaméretekkel.

Ezek szerint „egyes angol üzletekben azért változtatták meg a konfekcióméretek paramétereit, hogy a sovány modellek és retusált sztárok miatt kicsit roskatag önbizalommal rendelkező nők elhiggyék, hogy jé, beleférnek egy kisebb méretű holmiba is”.
Az is ismert, hogy a méretezést a világon számos különféle szabvány szerint jelölik, így a különböző országokban elfogadott konfekcióméretezés eltér egymástól. A tömegfogyasztásra gyártó könnyűipar az ún. Müller-féle szerkesztés szerint készíti el a szabásmintákat, amelynek a mell-, derék- és csípőkerület az alapja. A méretezés a ruha bőségében 4, hosszában 2 centiméterenként változik. Általában. De csoda-e, ha a köztudottan kisebb termetű nőknek gyártott ruháknál ez kevesebb centimétert jelent, és így egy XL-es darab végül egy M-es méretet hordó nőre passzol?

A magyar méretezés egyébként az olasztól kettő (olasz 42 = magyar 38), a franciától pedig egy (francia 40 = magyar 38) számmal tér el. Az angolnál pedig nincs mese, meg kell tanulnunk a méretünknek megfelelő számozást (az előbbi példánál maradva, UK10 = magyar 38).

Hogy csináljuk mi?

Az eltérő konfekcióméretezés nem kétséges. Hogy a női hiúságra alapozó trükközés igaz-e vagy sem, nem a mi dolgunk eldönteni, de segíteni tudunk: a termékek adatlapján mindig azokat az adatokat adjuk meg, amik megítélésünk szerint a legfontosabbak ahhoz, hogy testalkatodnak, méreteidnek és öltözködési szokásaidnak megfelelően tudj választani. A ruhákról készült fotó bal oldalán azt a méretet tüntetjük fel, amelynek a ruha – véleményünk szerint – a magyar konfekcióméretezést alapul véve megfelel. Értelemszerűen vannak olyan esetek, amikor ez nem egyezik meg a címkén látható mérettel. Olyan ruhával is találkozhatsz, amely mellett két méret szerepel. Ilyen esetben – például az S/M-mel -, nem azt jelöljük, hogy abból a darabból többféle méret is van, hanem azt, hogy a határon mozog: szerintünk jó a kisebb M-est hordó nőkre is. De a betűjelzésen kívül a centiben mért adatokat is megtalálod a ruha részletes leírásában, hogy könnyen el tudd dönteni, jó lesz-e rád a kiszemelt ruhadarab vagy sem. Ugyanitt kitérünk azokra a jellemzőkre is, amelyek szerintünk befolyásolhatják a tökéletes méretválasztást. Például megjegyezzük, ha egy ruha erősen szűkített fazonú, vagy elasztikus anyagú, vagy a dereka szabályozható stb. Szóval a címke helyett hagyatkozz bátran ránk!

Mit és hol mérünk?

Ennek könnyen utánanézhetsz a méretrajzainknál, ahol külön megmutatjuk az egyes ruhafajtákra vonatkozóan. A ruhákat természetesen lefektetve, kisimítva mérjük. Ha esetleg számodra nem elegendőek azok az adatok, amiket a leírásban feltüntettünk, akkor fordulj bizalommal az ügyfélszolgálatunkhoz: minden további adatot örömmel lemérünk neked.

Miért hasznos vásárlás előtt benyúlni a szekrénybe?

Mert mi sem adhat jobb tanácsot a döntéshez, mint egy, már meglévő ruhád. Kapj elő egy ugyanolyan fajtát, mérd meg te is, és hasonlítsd össze azzal, amit mi mértünk. Mi ebben is nagyon odafigyelünk a pontosságra: ha az adatok egyeznek, biztos lehetsz benne, hogy azt a ruhadarabot rád szabták.

Mi van, ha mégsem jó?

Ha megfogadod a tanácsainkat, nem lehet gond. De, ha legnagyobb igyekezetünk ellenére mégsem lenne jó a méret, élhetsz a visszaküldés lehetőségével. Mert számunkra a Te örömöd a legnagyobb öröm!

Hír megosztása

Szóljon hozzá Ön is

Az Ön email címe nem lesz mások számára látható.Required fields are marked *

*